Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

De la japonezi vin roboții

Hitachi-ROPITS

ROPITS – mașina care se conduce singură

Strategia japonezilor – când se plictisesc mai fac un roboțel.

De data aceasta cei de la Hitachi au făcut o mini-mașină care se conduce singură, este pentru un singur pasager și pe care au denumit-o ROPITS (de la RObot for Personal Intelligent Transport System) (via)

Această mașinuță care după cum se vede în poză e cam cât o motocicletă a fost construită în principal pentru oameni în vârstă sau cu dizabilități și e în stare să meargă și pe șosea, dar poate să meargă chiar și pe trotuar.

Câteva părți foarte interesante (și unice în același timp) la această mașină-robot:

  • pasagerul nu interacționează în nici un fel cu mașinuța. Nu există volan sau vreo modalitate de a o conduce manual
  • ROPITS funcționează pe post de taxi. Cu ajutorul unei aplicații se cheamă mașina – chiar și într-o zonă pietonală – , iar când a venit introduci destinația și după poți să bei și o cafea liniștit dacă vrei.

Din punct de vedere tehnic, ROPITS este dotat cu o tonă de senzori pentru a fi în stare să meargă în acest fel, după cum se poate vedea în poza de mai jos:

Senzori ROPITS

Senzori ROPITS

Cu ajutorul acestor senzori, producătorul Hitachi se laudă că mașina are o precizie a locației foarte bună, putând ajunge liniștită în zone exclusiv pietonale (gen centrul vechi din București) și poate detecta zone cu denivelări sau pietoni.
Iar pentru a demonstra acest lucru au făcut o demonstrație într-un orășel japonez numit Tsukuba care are o zonă pietonala uriașă, întinzându-se pe 18 kilometri.

Singura problemă e la viteză. Viteza maximă e undeva în jurul valorii de 15km/h, ceea ce e cam puțin. Dar luând în considerare scopul definit al mașinii probabil este suficient totuși.

E o invenție drăguță care chiar poate ajuta anumite persoane să se miște mai ușor. Dar cum momentan este doar în stadiul de prototip rămâne de văzut cât de viabilă este soluția și dacă va ajunge în producție.

, , ,

3 Responses to “De la japonezi vin roboții”

  • gicutzu says:

    Ziceai că are viteza maximă 15 km/h … şi te plângeai că e mică. Te invit să mergi cu maşina ta cu 5 locuri la ora 18.00 prin Bucureşti, cu 15 km/h :D
    “I dare you, I double dare you !” (pulp fiction)

  • [...] Conceptul în sine nu este nou, se investesc foarte mulți bani în cercetare în acest domeniu. Există în acest moment două abordări: cea a celor de la Google care oferă un sistem complex, adaptabil pe aproape orice mașină mai nouă sau, mai nou, o mașinuță pentru o singură persoană, cum este prototipul celor de la Hitachi, Ropits [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>