Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

O opinie diferită despre BOR

Azi am scris aici un articol care (surprinzător) a fost citit de foarte multă lume în legătură cu lăcomia din Biserica Ortodoxă Română și reclama pe care și-a făcut-o Biserica Ciprului.

Seara am văzut o opinie oarecum diferită sau poate chiar complementară despre ceea ce se întâmplă în cadrul bisericii române.
Mi s-a părut interesantă și, deși îmi mențin părerea, nu pot să nu fiu de acord (măcar parțial) și cu aceasta.
Așa că am “furat-o” și eu (cu acordul autorului) să vă o prezint mai jos.

Fabulații despre instituții fundamentale

Tot mai des, aproape obsedant, se propagă în mediile virtuale de socializare diverse articole, articolașe, poze prelucrate sau prezentări pps. Toate cu aceeași idee.
Dacă ea este periculoasă sau nu, fiecare din noi este liber să aprecieze după bunul său plac sau stare de moment.

Respectiv că BOR (Biserica Ortodoxă Română) ar face bine dacă nu să dispara, măcar să se ducă la dracu…ptiu Doamne că i-am rostit numele :) ….
Că preoții sunt lacomi, că șefii preoților sunt hoți, că șeful șefilor preoților este chiar Michiduță în persoană.
Că statul român ar trebui să oprească finanțarea cultelor (pardon, doar a Bisericii Ortodoxe) este poate o cerere îndreptățită în condițiile în care același stat român dă înapoi toate bunurile aparținând BOR naționalizate de comuniști, pentru ca BOR să se poată autoîntreține. Mă rog, aici discuțiile pot continua mult și bine.

Eu la altceva vroiam sa ajung: măi oameni buni, creștini, atei, sataniști sau alte nationalități conlocuitoare, voi care huliți biserica creștină românească veche de aproape 2000 de ani (în diverse forme de organizare), voi nu vreți să vedeți un adevăr mare cât Statuia Libertății pusă peste turnul lui Eiffel.

BOR este oglinda perfectă a societății românești în ansamblul ei.

Așa cum în timpurile comuniștilor preoții ajunseseră ba colaboratori ai securității, ba turnători, ba sfinți morți în închisorile regimului, tot așa, în actuala societate romaneasca dominată de un capitalism (?!) feroce, nu ne puteam aștepta decât la:

  • apariția preotului afacerist
  • a preotului care-i sfințeste lui Jiji roata de la masină
  • la apariția șefului șefilor preoților care este copia la indigo a actualului șef al statului român

Deci oameni buni, așa cum poporul român nu este format numai din politicieni, parveniți, maneliști, tot așa biserica ortodoxă română nu este formată doar din popa de la Tanacu sau patriarhul Daniel.
Nicolae Steinhardt sau părintele Arsenie Boca au fost și ei acolo.

De ce vreti să dați foc, să distrugeți și să mânjiți cu noroi și fecale o instituție milenară doar prin prisma judecării unor oameni și a acțiunilor lor la un moment dat?
Nu cumva ar trebui ca înainte să ne ocupăm de o mică latură a societății noastre, să ne ocupăm întâi de societatea însăși?

Dacă noi vom vindeca poporul român de plaga care-l ține trântit la pământ in acest moment, BOR va urma de la sine, se va autopurifica. Deci nu biserica ortodoxa este problema, ci noi cei de aici, care ne complacem intr-un fel sau altul să ne târâm în genunchi.

Dixi subscribere,
X-FiRe

, ,

2 Responses to “O opinie diferită despre BOR”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>