Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Bombonel, Cipru și un exercițiu de imaginație

Ieri absolut toate televiziunile de știri nu au vorbit decât despre El Însuși, Bombonel.

Pe lângă faptul că, în afară de Antena3, restul ar fi trebuit să îl ignore complet, m-a distrat cum toți aveau câte un car de televiziune și la spital (era Sanadorul de la Victoriei dacă se întreba cineva)  și la el acasă.
Ah, și TVR-ul care posta pe Facebook statusuri de-ale lui Andrei Năstase. (via)

Dar prea mult despre respectivul. Am scris oricum deja un post despre guvernarea lui aici așa că nu mai are rost să divaghez. Ce vroiam să zic este că, în loc să îl lingă/scuipe pe Năstase, s-ar fi putut vorbi mult mai mult de ce se întâmplă în Cipru.

Dacă nu ați aflat, guvernul vesel din Cipru, cu acordul și la presiunea UE, a făcut o chestie foarte “interesantă”: a pus un “impozit” intre 6 și 10 la sută pe absolut toți banii din băncile cipriote (6,4% pentru conturi sub 100.000 de euro, 9,9% ce e peste)
Nu contează ce sunt, depozite, conturi curente, orice, la toate se aplică.

Chestia e că, oricât ar vrea ei, asta nu prea se poate numi impozit.
Este cât se poate de clar că e o practică de confiscare a averii. (de-a dreptul comunistă chiar)

Iar partea funny care e: banii ăia sunt luați de la populație din bănci pentru a fi transferați …wait for it…. tot în bănci, doar că în conturile pentru salvarea băncilor

Și, complet surprinzător pentru mine, majoritatea ciprioților nu au o problemă cu asta. Ba mai mult, unii sunt chiar foarte bucuroși. Chestie auzită și de la lume care tocmai a fost acolo și de la niște cunoștințe care lucrează în Cipru.

Gândirea majorității ciprioților este “lasă să-i ardă pe ăia cu bani, că sigur i-au furat. Noi oricum nu prea avem bani în bancă”.
O gândire complet stupidă din punctul meu de vedere. 2 exemple găsite instant de ce e stupidă:

 • ai vândut o casă sau o mașină și bagi banii în bancă până cumperi alta. Te trezești fără 10% din bani. Îți mai iei ceva din părți
 • strângi bani pentru o operație. Eventual e chiar un caz mediatizat pentru care se organizează donații. Te trezești că 10% din donații s-au dus în contul unei bănci proaste. Marfă, nu?

Și acum un exercițiu de imaginație: Gândiți-vă cum ar reacționa televiziunile de știri Antena3 și B1 dacă s-ar întâmpla așa ceva la noi.

Eu aș zice că dacă ar fi în guvernarea Boc, Antena3 ar țipa din tot rărunchii de crimă, trădare de țară, comunism, distrugerea României.
În timpul ăsta B1 ar explica cum e o modalitate foarte bună de a taxa evazioniștii.

Dacă ar fi în guvernarea Ponta, oare cum ar fi? :)

, , ,

One Response to “Bombonel, Cipru și un exercițiu de imaginație”

 • mihaela says:

  Salvarea Ciprului? Am auzit pe radio Romania Actualitati (un post unde, culmea, auzi chiar stiri!) Cipru a negociat cu Rusia un imprumut, in schimbul caruia Rusii sa extraga petrol sau gaze din Cipru. Si aceasta in speranta ca, tot Cipru, nu va taxa depozitele milionarilor rusi cu depozite acolo.
  Repet, nu zic nimic de la mine, am auzit la Radio, si inclin sa cred ca e adevarat.
  Adica te imprumut – chiar cu dobanda – si iti iau si resursele ca sa-i protejez pe ai mei.
  Very smart. Cum s-o spune in ruseste?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>