Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Interfața creier – calculator

Brain-Computer Interface – denumirea în engleză pentru interfața creier-calculator, o modalitate de comunicare cu calculatorul ce încă sună mai degrabă a film Science Fiction decât a o chestie reală.

Ei bine, nu e chiar așa SF. Cercetări se fac deja de mult timp iar în ultimii ani au început să apară chiar și rezultate.

Printre cele mai interesante și cu cel mai mare potențial (proiectul trecând deja de studiul pe animale) este un proiect numit BrainGate care a reușit să ofere unei femei paralizate de la gât în jos posibilitatea de a controla o mână robotică cu îndeajuns de mare precizie încât să reușească să bea și să mănânce câte ceva cu ajutorul ei.
Mai jos aveți două filmulețe:

Dacă vă uitați un pic la filmulețe veți observa că sistemul e destul de complicat și nu prea practic, fiind vorba de un dispozitiv destul de mare conectat de capul persoanei și legat prin fire de un calculator din aceeași cameră.

Între timp a apărut deja în locul acestui dispozitiv unul mult mai practic, un implant wireless în genul unui pacemaker (sursa)

Și acesta este doar unul din multele proiecte deja existente în acest domeniu al controlului dispozitivelor folosind numai creierul.
Dacă o să căutați pe net o să găsiți încă multe alte proiecte, cum ar fi pentru controlul unei proteze, sau chiar al unui ochi bionic. (link1, link2)

Și pe lângă aceste proiecte cu finanțare serioasă deja au început să apară chiar și proiecte făcute sub formă de hobby care reușesc (cu mult mai mică acuratețe ce-i drept) să controleze într-o anumită măsură anumite dispozitive (cum ar fi de exemplu un iPhone sau o tastatură virtuală)
De-abia aștept momentul în care această tehnologie va ajunge una de masă, încât să fie de ajuns să mă uit mai urât la televizor ca să schimb canalul.
Nu de alta, dar căutatul telecomenzii întotdeauna este o operație chinuitoare.

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>