Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Legea dialogului competitiv

Guvernul Ponta, prin ministerul marilor proiecte reprezentat de Dan Șova, tocmai a scos o nouă propunere de lege: legea dialogului competitiv.

Hai să vedem un pic ce presupune această lege:

Proiectul noii legi nu prevede posibilitatea atribuirii contractelor prin licitatii, ci doar printr-o singura procedura: dialogul competitiv intre stat si investitorii privati interesati de proiect

Procesul de atribuire a contractului de partenariat public-privat prin procedura de dialog competitiv se deruleaza dupa cum urmeaza:

a) parcurgerea formalitatilor preliminare;
b) selectia investitorilor care vor invitati sa semneze acordul de proiect;
c) desfagurarea negocierilor cu investatorii privati semnatari ai acordului de proiect;
d) intocmirea raportului de evaluarea ofertelor finale;
e) transmiterea deciziei de atribuire catre fiecare investitor privat care a participat la procedura. (sursa Hotnews)

Deci nu se mai fac licitații, se negociază direct. Și atribuirea se face de o comisie care poate să hotărască ce vrea ea.
Există niște criterii, dar pe lângă cel economic mai apar și unele de genul “caracterul estetic” sau “inovator”, chestii total subiective.
Iar încă o parte frumoasă este că pentru contractele de până în 5 milioane de euro nu se publică nimic pentru UE. Deci am mai scăpat de o grijă.

Iar acum să fim serioși. Toată lumea știe că la noi e în floare corupția. De la cel mai mic până la cel mai mare nivel.
La noi până și licitațiile cu criterii clare bine bătute în cuie tot sunt susceptibile de mânăreli.

În cazul ăsta ce impresie poate să îți dea o lege care, în loc de licitații, oferă doar posibilitatea negocierii directe?

Nici legea anterioară nu era mult mai bună, dar asta mi se pare una făcută special pentru a putea da niște noi tunuri cât se poate de legal.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>