Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Domeniu nou, WordPress și plugin-uri

Am făcut-o și pe asta!

Am mutat blogul pe domeniul meu propriu și personal unde pot să fac tot ce-mi trece prin cap.

Nu era necesar, mai ales ca WordPress.com este foarte ușor de utilizat și bine structurat, dar am zis că ar fi totuși mai frumos așa să am domeniul meu.

Procesul a fost relativ simplu și o să încerc să descriu în rândurile următoare pașii pe care i-am făcut: domeniu, hosting, instalare și configurare blog (pluginuri)

Am început prin a cumpăra domeniul și hosting pentru el.
Cum știam deja ce domeniu vreau și era și liber, pasul acesta a fost simplu.

Și cu hosting-ul am rezolvat rapid, probabil pentru că n-am stat să mă interesez și să caut prea mult toate firmele posibile.
Din ce mai citisem eu pe net vag înainte, firme serioase în România din punct de vedere al hostingului sunt WebFactor și  Hostway (sigur mai sunt și altele, dar de astea am tot auzit). Așa că m-am uitat rapid la astea două cam care-s costurile relativ la ce aș avea eu nevoie și dacă îmi convin.

Am mers până la urmă pe mâna celor de la WebFactor, sper să fie ok.

Procesul de înregistrare a domeniului și a hostingului la ei a durat mai puțin de 2 minute și, în 5 minute maxim, deja aveam acces să mă joc pe propriul meu domeniu.

După asta a urmat partea mai interesantă și care a durat ceva mai mult: instalarea și configurarea blogului.

Cum am avut blogul pe WordPress.com și cum cea mai folosită platformă pentru bloguri este WordPress, evident că am mers tot pe wordpress. Doar că de data asta a fost WordPress.org

Din punct de vedere al instalării, wordpress este foarte rapid de instalat, dar cei de la WebFactor au înlesnit și mai mult această operație, având deja inclus un script pentru instalare.
Astfel, instalarea blogului a durat un minut cu totul.
Nu e mare lucru, luând în considerare că fără acest script oricum nu ar fi trebuit să dureze mai mult de un sfert de oră, dar sigur nu strică.

După instalare, partea de configurare a durat ceva.
Pentru a putea customiza modul de afișare al blogului și a avea acces la majoritatea lucrurilor existente pe WordPress.com plus multe altele, există foarte multe plugin-uri.
Plugin-urile sunt mici progrămele ce se leagă la blog pentru a îi extinde funcționalitatea într-un fel sau altul.

Eu, cel puțin pentru moment, am vrut o funcționalitate și o utilizare asemănătoare celei de pe WordPress.com.
Am folosit pentru asta următoarele plugin-uri:

Google Analytics for WordPress

Aici e clar – pentru statistici despre blog.
Pluginul acesta introduce acolo unde este nevoie în blog codurile necesare pentru a putea beneficia de statistici prin serviciul Analytics de la Google

WordPress Importer

De pluginul acesta am avut nevoie pentru a lua posturile pe care le aveam deja scrise în partea cealaltă și a le importa aici.

Link Manager

La versiunea aceasta de WordPress (3.5.1) am observat că nu mai exista posibilitatea de a introduce link-uri pentru blogroll. Pluginul acesta reintroduce această posibilitate

WPTouch

Acesta este un plugin pentru a afișa o temă specifică pentru dispozitivele mobile.
Cum wordpress nu vine cu o temă de mobil am zis că e nevoie de una.

 

După ce le-am instalat pe acestea, am fost cât p-aci să declar că e destul și nu mai am nevoie de altceva.
Dar am observat repede că mai erau câteva chestii care lipseau: niște butoane de like/share la posturi, posibilitatea de a pune o galerie cu poze care să se afișeze frumos și un plugin/ceva care să posteze automat când scriu un post nou pe twitter/facebook.

Văzusem un plugin care știam că are câteva din lucrurile astea, JetPack, dar unul din review-uri spunea că scade mult performanța, așa că pe moment am căutat altele.
Am instalat niște plugin-uri separate, dar nu prea am fost mulțumit de niciunul, așa că până la urmă am hotărât să revin la JetPack.

JetPack oferă toate opțiunile de mai sus (galerie, share și postari automate) și destule altele pe lângă, cum ar fi url-uri scurte sau e-mail subscription de exemplu.
Luând în considerare că eu nu am o tonă de vizitatori nu cred că va fi o problemă o mică scădere de performanță. Plus că la nevoie se pot dezactiva din opțiunile oferite de plugin pentru a mai crește performanța.

După treaba asta aveam tot ce îmi trebuia, dar până la urmă m-am decis să mai instalez totuși două pluginuri

WordPress SEO - Un plugin pentru optimizare a blogului pentru motoare de căutare. Eu l-am folosit pentru crearea sitemap-ului ca să fie blogul indexat mai ușor de google în principal și încă vreo câteva setări.

YARPP - Yet Another Related Posts Plugin – un plugin care afișează la sfârșitul fiecărui post linkuri către posturi asemănătoare

 

Cam asta a fost tot. Mai sunt câteva bube la posturile mai vechi importate (nu merg galeriile cum trebuie și niște link-uri către posturi mai vechi), dar sunt minore.

Și dacă am rezolvat-o și p-asta îmi voi permite să iau o pauză bine-meritată până luni când e cazul să mă apuc din nou de scris.

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>