Fără Supărare

Dacă te simţi lezat, nu te supăra pe mine

Prostia Microsoft și cloud-ul

Microsoft a reușit vineri noapte să ajungă la un nivel de prostie ce rar s-a mai întâlnit.

După cum am scris deja aici, băieții veseli de la Microsoft au reușit să uite să își înnoiască un certificat SSL pentru Windows Azure.
Inițial am zis că e o greșeală de începător, dar na’ .. până la urmă se mai întâmplă chiar și la case mari greșeli din astea.

Dar am stat și am mai citit un pic despre situație: din cauza acestui singur certificat expirat (da, e vorba de un singur certificat amărât), Microsoft a reușit să aibă întreg serviciul de cloud storage Windows Azure picat, iar pe lângă el și o bucățică bună din Xbox Live. Plus servicii oferite mai departe de clienți cu date în storage-ul lor.
Toată buba a durat în jur de 12 ore. Iar în ziua de astăzi asta nu mai e deloc puțin.

Iar partea mai interesantă și care dă o lovitură și mai sănătoasă serviciului oferit de Microsoft e că nici măcar nu e prima oară. Anul trecut au avut fix aceeași problemă (detalii aici).

Cât de prost să fii să repeți aceeași greșeală stupidă 2 ani la rând?

În acest moment competitorii Microsoft probabil că jubilează gândindu-se câtă lume ar putea să se orienteze spre alt furnizor de servicii în cloud.

Dar eu aș vedea această situație și din alt punct de vedere în locul lor.

Întreg serviciul de cloud storage a fost picat juma de zi din cauza unei erori stupide și care teoretic nu ar trebui să se întâmple niciodată. Asta înseamnă că sigur pot exista și alte erori sau probleme ce pot apărea și care să facă serviciul inutilizabil.

Iar astfel reticența la adoptarea unui sistem “in-cloud” o să crească.

Stocarea datelor în cloud are avantajul clar de a putea fi accesibil de oriunde și de a putea aloca resurse în funcție de necesități.
Dar în același timp, după cum reușește Microsoft să demonstreze prin această eroare, mai introduce încă o posibilitate ca ceva să pice în afara controlului tău.

Pentru o persoană care are niște poze de păstrat sau un mic site, șansele sunt mai mari să pice când nu le ții în cloud. Dar când e vorba de o companie cu date importante și nevoia de acces la ele 24/7, după o greșeală de ordinul ăsta începi să te mai gândești dacă merită să depinzi de încă cineva pentru datele tale.

Astfel, în umila mea părere, Microsoft reușește prin această “performanță” nu numai să își bată niște cuie în sicriu, dar să știrbească și imaginea întregului serviciu tip “cloud“.

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>